Nattmusik: Dvoraks “Stabat Mater”

Bästa läsare!

Jo, jag erkänner. Jag är insnöad på klassisk musik numera. Jag älskar att åka bil på natten och höra musik som tilltalar mina sinnen i mörkret med det ljusgula strålkastarljuset som speglar sig mot den regnfuktiga vägbanan.

Häromdagen befann jag mig i Holland och hade lämnat Utrecht bakom mig och körde längs E30 mot Osnabrück i Tyskland. Hon var ungefär två på natten och jag hade rattat in NPO Radio4 som gav Antonin Dvoraks “Stabat Mater” i dess hela längd. Verket framfördes av Oregons Bachfestivals orkester med kör. Det vemodiga introt gav mig den första känslan av välbefinnande, vilket var en ljuvlig förstärkning eftersom jag blott ett par timmar tidigare insett att jag blivit förälskad. Men det är en annan historia som inte hör hemma här. Främst därför att den förälskelsen fick ett olyckligt slut mindre än 48 timmar senare. Nåväl, tillbaka till musiken.

Dvorak är ett namn på en kompositör som jag tyvärr inte tagit mig tid att bekanta mig med. Men efter introt i “Stabat Mater”, och när tenoren James Taylor och Marina Shaguch började sjunga i “Stabat Mater dolorosa”, då drog en kall kår över min rygg. Och resten av ensemblen fångade mig i det både smärtfyllda och hoppfulla stycket. Det kändes ibland som att bilen lättade från motorvägen när deras röster stegrade i volym. Jag gjorde en personlig noteringom  att återhöra denna musik fler gånger.

Min färd hade varit lång, och dessvärre var jag tvungen att stanna för några timmars sömn. Därvid måste jag sluta lyssna på radion, och hann nog inte lyssna på mer än sjätte eller sjunde satsen. Men till min lycka har jag hittat just denna inspelning på YouTube. Här är den. Håll till godo. Avnjutes med fördel på natten.

På återhörande!

Hälsar eder Peter Harold

 

 

 

 

“Stabat Mater”

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s